Pénz, pénz, pénz

2009.08.05. 13:51

Címkék: norvégia árak pénz

Nyaf-nyaf ismét számos hasznos információval látott el:

Bankkártya

Szinte mindenhol lehet kártyával fizetni. Az a furcsa inkább, ha valahol nem lehet :-). Mastercardot, Maestrot inkább elfelejteni, itt ugyanis a VISA-t részesítik előnyben. A legtöbb bevásárlóközpont-lánc ugyanis csak VISA-t, vagy AMEX-et fogad el.

Mivel ez a hír nagyon szíven ütött (nekem MC van, igaz abból kettő is), s utánanéztem a Mastercard honlapján a dolognak. Szerencsére nem annyira rémes a helyzet: ha fizetni talán nem is lehet mindenhol, pénzt felvenni nem annyira nehéz. A honlapon található egy ATM kereső, érdemes tájékozódni.

 Pénzkivétel

Kicsit nehézkes, mert a norvég bankkártyával rendelkező emberek a bankterminállal rendelkező helyeken vehetnek ki pénzt. Ezért értelemszerűen nincs nagy szükség bankautomatákra. Mármint a norvégoknak. ;-) Rajtunk, külföldieken ez kicsit sem segít, mert csak norvég kártyával lehet így vagánykodni.

Persze a nagyobb kisvárosokban, városokban van bankautomata, általában ott, ahol a helyi bank található. Norvég neve: MINIBANK :-)

Kézpénz

Magyar forintot kihozni nem érdemes, ugyanis azt csakis a nagyvárosokban váltják be: Oslo esetében biztos, Bergenről, Trondheimről nem biztos, hogy ez így van. Eurot pedig a reptérrel rendelkező városok termináljaiban, illetve nagyobb kisvárosokban lehet váltani.

 Szóval érdemes a reptéren pénzt váltani, amikor megérkeztek. Vagy kártyát használni, ha megfelelő. A kártyahasználatnak a hátulütője ugye az, hogy a magyar bankok NOK-EUR, majd EUR-HUF átváltást használnak. Tehát piszok jól keresnek rajtunk. Így érdemes bankautomatában kivenni egyszerre egy nagyobb összeget és azt felélni szépen lassan.

 

Bár a kétszeri váltás valóban dupla veszteség, de ne felejtsük el, hogy az ATM-ből felvett pénz és a kártyás fizetés deviza eladási árfolyamon történik, ami 2-3 %-kal van a valuta eladási árfolyam alatt. (A kártyás fizetésnél még plusz költsége sincs. Pénzfelvétel esetén előre készüljünk fel, mennyibe fog kerülni.) Pár, szúrópróbaszerű tesztem alapján a kétszeri váltás utáni érték nagyjából egálban volt a valuta váltás értékével. A pénzfelvételnél arra figyeljünk, hogy sok banknál viszonylag magas a fix rész a költségeken, ezért általában kevesebbszer, nagyobb összeget érdemes felvenni.

Pénzváltás itthon

Tapasztalatom alapján nincs nagy szórás az árfolyamban, ami a pénzváltókat illeti, de a bankok 2-5 %-kal magasabb árral dolgoznak. Arra azonban ügyeljünk, hogy a NOK nem a legnépszerűbb valutanem, így pénzváltók sokszor nem tartanak maguknál belőle, de rendelésre 1-2 napon belül hoznak. Ezért ne az utolsó pillanatra hagyjuk a váltást.

A bejegyzés trackback címe:

https://fjord.blog.hu/api/trackback/id/tr311290445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása