Norvégia és irodalom

2009.08.02. 10:20

Címkék: utazás tények norvégia tervezés információforrás

Az utunk tervezéséhez megpróbáltunk minél több forrást igénybe venni. Tapasztalatom alapján ma már magasan az internet a fő információforrás. Bár néha bizonytalan a fellelt információ autentikussága, napra készebb, részletesebb és gyakran praktikusabb adatokra leltem a neten, mint a könyvekben.

Apropó könyvek. Útikönyvek tekintetében nincs polcokat megtöltő kínálat. Panoráma Országkalauzok sorozatban megjelent, Németh Adél által írt, Norvégia című könyvét is beszereztük. A könyv eleje rövid áttekintést ad a földrajzból, történelemből, pár általános információt közöl az országról, majd vagy fél tucat útvonal mentén ismerteti a nevezetességeket. Itt kicsit úgy éreztem, hogy a természeti látványosságok háttérbe vannak szorítva az építészeti néznivalókkal szemben. Összegezve: a könyv jó alap lehet, de ha csak erre támaszkodunk, sok mindent kihagyunk.

Térképet is beszereztünk, mert balga az, aki kizárólag az elektronikára (értsd GPS) támaszkodik. Ebben nagyobb a kínálat. Szinte mindegyik térképet, amit fel lehet lelni, a Freytag & Berndt kiadó adta ki. Az ország méreteire jellemző, hogy két változat is fellelhető: az egyik változatban az országot három részre osztották (észak, közép és déli fertály) és a három térkép külön-külön megvehető. Ez előnyös lehet, ha csak az egyik térképen maradunk. Nekünk kettő is kellett volna, így a másik, az 1:400 000-es teljes Norvégia térképre szavaztunk. A térkép kiváló minőségű, részletes, sok információt tartalmaz, azonban – és ezt nem tudtam előre – spirálozott, lapozós változat. Igaz, hogy tartósabb, de a tervezési időszakban nagyon előnytelen egy olyan országnál, ahol gyakran kell vargabetűket tenni, amelyek miatt őrült lapozgatásba kényszerül az ember (főként észak-déli kerülők esetén), mivel az egész ország nyugati része hasonló, ránézésre nehéz elhelyezni a látottakat a teljes térképen (gyakran kellett visszalapoznom, hogy ez most a Nord. vagy Sognefjord, stb). Így szinte esélytelen, hogy egyben lássa az ember az egész útvonalat. Bár lehet, hogy ez csak személyes preferencia, de én mindig jobban kedveltem a kiterítős térképeket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fjord.blog.hu/api/trackback/id/tr911282662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása