Autóbérlés Norvégiában

2009.07.22. 12:47

Címkék: utazás autó tervezés

Az autóbérlés igazodik a Norvég árakhoz. Szerencsére itt segítségünkre sietett lustaságunk és a forint jelentős erősödése. Tavasszal még 300 Ft-os Euro mellett 11 napi bérlés került 160 ezer forintba, míg most a 13 napot is megúszhatjuk ennyiből.

Mivel ketten megyünk, úgy döntöttünk, a legkisebb (Economy) kategóriás autó is megfelel nekünk: elől elférünk, hátul a cuccunk mennyiségét úgyis az korlátozza, hogy repülővel utazunk. Amúgy az alsóbb kategóriákban (Economy, Compact, Midsize) nincs akkora árkülönbség: nagyobb helyigény esetén is csak 10-20 %-kal kell többet fizetni. Mi maradtunk egy Peugeot 207-esnél és (31 forintos NOK árfolyam mellett) 158.000 Ft-ból jön ki a 13 nap. (Remélem a forint még tartja magát 3-4 hétig!)

Ami a keresést illeti, érdemes sok oldalt megnézni (például egy keresőbe beírva a "car rental norway" szavakat azonnal kapunk egy tucat oldalt), mindig máshol talál az ember jó ajánlatokat és igen nagy, 15-20 %-os különbségek lehetnek. Lehet próbálkozni a nagyobb autókölcsönzők oldalán (Europcar, Sixt, Budget stb.), de ezernyi kereső oldal van, ahol egyszerre kereshetünk ezek között.

Amire figyeljünk:

  • Mindig olvassuk át a feltételeket részletesen! Sajnos ezek általában csak angolul elérhetőek, de nagyon fontos lehet, hogy ne érjen minket meglepetés. Én például belefutottam egy olyan ajánlatba, ahol benne volt a feltételekben, hogy kompra csak előzetes engedéllyel vihetem az autót. No, próbáljon meg valaki Norvégiában kompozás nélkül közlekedni! ;-)
  • Norvégia hatalmas, valószínűleg sokat fogunk autózni, s bár szinte minden ajánlat „unlimited mileage”-t (korlátlan kilométer) tartalmaz, én találkoztam olyannal, ahol 1100 km volt az árban, ami viszont éppen elég, hogy átérjünk a nyugati partra és vissza.
  • Nincs „All inclusive” ajánlat, tehát minden bérlés önrésszel rendelkező biztosítást tartalmaz. Ez általában nem is kevés (5-7.000 NOK, azaz 150-200.000 Ft), ami azt jelenti, hogy ha éppen csak meghúzzuk az autó oldalát, akkor az a mi sarunk. (Arról nem is beszélve, hogy a leggyakoribb, az üveg- és gumikár nincs is benne.) Erre megoldást jelent egy kiegészítő biztosítás az önrészre. Ezért győződjünk meg, hogy elfogadnak-e ilyet a kölcsönzőben!

  • Figyeljünk oda az iroda nyitva tartására! A belvárosi irodák rendes (vagy még annál is rövidebb) nyitva tartási idővel rendelkeznek, míg a repülőtéri (bár az mindig picit drágább) irodák akár késő este vagy kora reggel is fogadnak.
  • Arra is figyeljünk, milyen feltétele van, ha késünk az átvételkor, mert elvihetik az autót előlünk, de találtam olyan ajánlatot, ahol akár 2-3 napnyi(!) büntetést is kirónak a késés esetén. Egy repülő pedig késhet…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fjord.blog.hu/api/trackback/id/tr981276468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása