Norvégia és a méretek

2009.04.20. 22:40

Címkék: utazás tények norvégia

Aki utazást tervez Norvégiába, nagyon bölcs, ha megfogadja, amit egy útikönyv bevezetőjében Norvégiáról írtak:

"Mielőtt útvonalat tervezünk, érdemes megemészteni az ország méreteit”.

Ez ránk, piciny országban élőkre főként érvényes. Az ország legészakibb csücske, a híres Nordkapp, az ország déli részétől 2500 km-re fekszik, de még Oslótól is majdnem 2100 km. (Összehasonlítássul: Osló-Róma is 2500 km.) Egyszóval Norvégia egy marha hosszú ország!

Ami a szélességét illeti, ott már nem annyira jeleskedik, van ahol alig 6 km, de a déli országrész K-Ny-i kiterjedése 4-500 km, ami nagyjából a Nyíregyháza-Szentgotthárd távolsággal egyezik meg. Tehát Norvégia nem annyira széles ország, mint amennyire hosszú, de azért ne becsüljük le.

Ha ezt megemésztettük, a következő, amit meg kell szokni, hogy az ország tengerparti része két további kihívást támaszt az utazó elé: a fjordok szabdalta partok miatt sokszor nem alternatíva kikerülni a vizeket. (Ez extrém esetben 4-500 km többletautózást jelentene.) Így Norvégiában a komp elkerülhetetlen közlekedési eszköz. A fjordok környéke finoman szólva hegyes: közvetlenül a vízpart közelében is gyakran nyúlnak 1000-1500 méter felé a hegyek, de akadnak itt akár 2300 méteres csúcsok is. Tehát Norvégia egy piszkosul hegyes-völgyes ország, ahol további nehezítés, hogy a völgyekben gyakran víz áll.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fjord.blog.hu/api/trackback/id/tr961273687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása