Szállás: faház vs sátor

2009.07.07. 10:45

Címkék: szállás faház kemping

Meglepve tapasztaltam, hogy Norvégiában kifejezetten nagy kultúrája van a kempingeknek. Be kell valljam, korábbi bringatúráim keserű tapasztalata alapján (ahol néha 100-120 km-t kellett megtenni csak azért, mert nem volt kemping lehetőség a két pont között) nem hittem, hogy pont egy ilyen északi ország lesz, ahol minden sarkon kempingbe ütközik az ember.

Ezek alapján úgy tervezzük, hogy mi is kempingezni fogunk. Az alternatívák: sátor vagy faház. A sátras szállásokat megússza az ember 150-200 NOK-ból (1 NOK = 30-31 Ft), míg a faházaknál a faház és maga a kemping komfortfokozata szerint 200-1000 NOK között jön ki az ember. Ezek alapján sátorral a 13 éjszaka nagyjából 80.000 Ft-ból kijön (sőt olcsóbban is, ha néha vadkempingezik, amit errefelé kevésbé vesznek zokon), míg faházakat bérelve, nagyjából ennek dupláját kell rászánni.

Sokáig úgy terveztük, hogy vegyesen megyünk faházba (olyan helyeken, ahol több napot töltünk), illetve sátrazunk, de végül letettünk róla. A főbb érvek, mik felmerültek, míg meghoztuk a döntést:

  • Van pár hely, főként a nagyvárosok (Oslo és Bergen), ahol mindenképpen házba (motel, youth hotel vagy hasonló) kell menni, mert nincs kemping.
  • Egyre több forrás erősítette meg, hogy esőre szinte minden nap számítani kell, s nincs annál kellemetlenebb, mikor vizesen kell elrakni a sátrat, s ennél már csak az esti felállítás kellemetlenebb, arról nem is beszélve, hogy nem is tesz túl jót a sátornak, ha nedvesen kerül összecsomagolásra.
  • Vinni kell sátrat + matracot (polifoamot), ami nagy és az értékes kilókat vesz el a csomagolástól. (Igaz, 20 kg-ba is bele lehet férni…)
  • Venni kell hálózsákot, mert az enyém a júliusi Balatonra van méretezve és félek, ez odafenn már kevésnek bizonyulna.
  • Mint már sejteni lehet, elég feszes időbeosztásunk lesz időnként, sátorbontás esőben nem egyszerű és gyors feladat.

 Mindezek okán végül arra jutottunk, hogy inkább kényelmesek leszünk, még a kb. 50.000 Forintos felár ellenére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://fjord.blog.hu/api/trackback/id/tr91275931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vighpajti · http://vighcsalad.blog.hu 2009.10.02. 16:39:35

Nagyon hasznos ez a kis írás a faház vagy sátor, norvégiai kempingezés témakörben.
süti beállítások módosítása