Címkék: beszámoló

Ma nem volt olyan tömött programunk, így sietnünk sem kellett. Azonban már olyan jól belejöttünk a „sátorbontásba”, hogy így is sikerült fél 10 körül elindulnunk. Az időjárás többnyire borult volt, de azért itt-ott kikandikált a kék ég.

Indulás előtt még lesétáltunk a Hornindals-tó (Hornindalsvatnet) partjára. A tó nagyjából 23 km hosszú és a legszélesebb részén 3.3 km széles. Azonban a közepes mélysége 237 méter és a legmélyebb pontja 514 méterrel van a felszíne alatt (ez utóbbival kiérdemelte Európa legmélyebb tava kitüntető címét). Csak összehasonlításul: ebben a tóban nagyjából hatszor annyi víz van, mint a Balatonban.

Miután letértünk a tó melletti útról, a GPS-em által talált „rövidebb” úton haladtunk. Egy darabig, míg egy lezárt kapu nem állta utunkat. Megfordulni esélytelen volt a szűk erdei úton, így gyakorolhattam a tolatást. Így jár, aki gépekre bízza a sorsát és letér a főútról. ;-)

Az első 20 kilométer egy völgyben vitt minket, igazából látnivaló nélkül (de lehet, hogy már kezdünk hozzászokni a szép tájhoz). Majd kiértünk egy fjordhoz, ahol úgy döntöttünk, hogy egy komp helyett a fjordot megkerülő utat választjuk. Nem bántuk meg. Az idő – egy kiadós esőt követően – kiderült és a hegy oldalán futó útról csodálatos látvány nyílt a fjordra és a távoli hegyekre. Utunkat pár percre megakasztotta egy nagyobb kecskecsapat, akiknél még a kitartó és ismételt dudálás is nagyon melankolikus hatást váltott ki.

A fő fjord partjára érve még 20 kilométert keletnek tartottunk, ahol egy komppal keltünk át az északi partra. Innen már főként lakott területen vitt az utunk Alesundba.

Egy óra körül, a várost elérve leparkoltunk a belvárosban és gyalog folytattuk utunkat. Kapásból egy gyorsétteremnél kötöttünk ki és – ítéljetek el, de – ettünk egy hatalmas és finom hamburgert. Eddigre már megint sötétszürke felhő borította az eget és hamarosan cseperegni kezdett az eső. A komolyabb zuhét ajándékboltban vészeltük át, így mire három körül az autónkhoz értünk már ismét hétágról sütött a nap. Így gyorsan felautóztunk a városban található kilátóba (most kihagytuk a 408 lépcsős gyalogutat, amely oda vezetett) és onnan gyönyörködtünk a fjordban, a városban és a környező szigetekben.

Mára ennyi programunk volt, így utunkat a mai szállásunk felé vettük. Ez az Alesundtól 30 kilométerre fekvő, apró kemping azzal büszkélkedhet, hogy faházai egy része közvetlenül a fjordra néz. És igen, faházunk teraszára lépve valóban gyönyörű látvány tárul a szemünk elé!

Mai rövidebb napunkat egy levessel koronáztuk meg és az este hátralevő részét pihenéssel töltjük.

Mivel a holnapi programunk elengedhetetlen összetevője a szép idő, ránéztem a várható időjárásra és még a yr.no is mást mond minden percben: mikor először néztem rá, holnapra 25-30 mm csapadékot adott (értsd rajta: szakadni fog az eső), de fél órával később már sokkal kedvezőbb volt az előrejelzés. Vasárnapra viszont szép, napos időt ígérnek. Gyorsan kalkuláltunk és arra jutottunk, hogy van mozgásterünk. Ennek megfelelően majd csak holnap döntünk az utolsó két napunk programjáról. Ha szép idő lesz, lehet, hogy tartjuk magunk az eredeti tervhez, de ha holnap rosszat mond, pihenünk és vasárnap reggel megyünk hajózni a Geirangerfjordra. Így kicsit hosszú lesz a napunk (utána még le kell autózni majdnem Osloig), de ott már nem tervezünk más programot. Legfeljebb este érünk oda.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fjord.blog.hu/api/trackback/id/tr481328721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyutok 2009.08.21. 20:00:30

Mese szép ország és meseszép képek! További szép utat! Vigyázzatok magatokra és egymásra! Millió puszi Anyutok

tva 2009.08.21. 22:11:03

Okosodtok utazók, az Yr-elörejelzéshez igazítjátok a programot :-))

Tibor

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2009.08.22. 09:19:32

@tva: Hát nem könnyű az yr.no-ra támaszkodni. Óránként variálja az előrejelzést. Az amúgy elég megbízható előrejelzést csak egy kicsit változtatja, csak annyit, hogy állandóan elbizonytalanodjunk. ;-)

Biztosra megyünk: odamegyünk ma kora délután. Ha szép az idő, akkor ma megyünk, ha borult, akkor holnap reggel. :-)

anyutok 2009.08.22. 22:31:32

Hali Világutazók! Végre sok mosolyt látok az arcotkon! Ma Kardosékkal élvezkedtünk a fényképeken. Délelőtt Szántódon voltunk egy kávéra és egy fürdésre megálltunk a lakókocsinál. Még jó idő volt. Most viszont bejött a front. Szabó Attila üdvözöl és Panka is. Sajnos Panka nem tudott regisztrálni így csak olvassa a blogot, de nem tudott írni. Zelenáék is üdvözölnek és Julika is. Holnap Szántódon alszunk, ha nem bánjátok.Vigyázzatok magatokra és egymásra. Milió puszi Anyutok, Aputok
süti beállítások módosítása