Norvégia és az internet

2009.08.02. 11:02

Címkék: tények norvégia tervezés információforrás

Mint előbbi bejegyzésemből is kiderült: a fő információforrásunk az úthoz az internet volt. Megpróbálom összeszedni a legfontosabb forrásokat.

Amit a norvégiai internet forrásokról tudni kell, hogy a nagyobb oldalak általában rendelkeznek angol, időnként német változattal is, de néha belefutottunk olyan oldalakba, amelyek csak norvégul voltak fenn a neten. Ilyenkor egyes esetekben angol és/vagy német nyelvtudással még mindig boldogul az ember, de ha ez nem elég, még mindig ott van a Google fordító oldala, amely norvég-angol viszonylatban lényegesen jobban teljesít, mint bármilyen nyelv magyarra fordításában. ;-)

 

Ha már a Google-nél tartunk, az útvonal tervezésénél több, mint hasznos, mondhatnám, hogy szinte kihagyhatatlan segítségemre volt a Maps oldalai.

A szolgáltatások, amelyek jól jöttek és gyakran használtam őket:

  • Egyaránt elfogad címet és GPS koordinátákat, amely azért hasznos, mert a kempingek pontos helye minden esetben GPS-ben volt megadva.
  • Az útvonaltervből azonnal és könnyen észrevehető a szükséges kompok listája (Szálljon fel a …) és neve.
  • Bármikor átrángathattam az útvonalat, ha valahol nem tetszett az alapértelmezett útvonal (pl. komp kikerülése, belső út vs fjordparti, stb.), így finom hangolva az útitervet.
  • A saját térképek szolgáltatással elmenthettem a megtervezett útvonalat.

Aki ismeri a lap.hu oldalait, nem meglepő, hogy első forrásom a norvegia.lap.hu volt, amely számos hasznos linkkel ajándékozott meg.

A szállások keresésénél nagyon jó kiindulás a Norwegian Camping Guide oldala, ahol térképen böngészhetünk a kempingek között és azonnal információkhoz is juthatunk. Azonban érdemes az alábbiakat figyelembe venni:

  • Az oldal messze nem teljes. Sok olyan kemping van, amely nem jelenik meg az oldalon. Még olyan is, aminek kiváló honlapja van. Itt jött jól a papír alapú térkép, ahol ezek is jelölve vannak.
  • A GPS koordináták, ami az oldalon megjelenik a kempingeknél, pontosak és használhatóak a Google Maps-en vagy PDA/PNA-n, csak hagyjuk el az egyenlőségjeleket!
  • Az információk (például ár), amiket az oldal ad néha nem teljesek és gyakran nem is pontosak. Ha van weboldal link, mindig látogassuk meg!
  • Attól, hogy az információs ablakban nincs weboldal hivatkozás, gyakran van a kempingnek saját oldala. Érdemes a kemping nevére rákeresni, általában az első pár találat egyike megfelelő lesz.
  • A kapcsolatfelvétel e-mailen könnyen megtörténhet: mindenhol értenek angolul és pár napon belül válaszolnak is.

A kompokról külön bejegyzésben már írtam.

Általános információkért természetesen érdemes felkeresni a magyar és angol wikipédia oldalakat!

A bejegyzés trackback címe:

https://fjord.blog.hu/api/trackback/id/tr981282750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyaf-nyaf 2009.08.03. 10:54:39

Hello!

A mai homarban kerultetek elo, es egybol felakadt a szemem rajtatok.

Repulo: norvegian.no olcsobb a tobbi versenytarsnal, Norvegian belul is olcso repuloutakkal rendelkezik. Gondolom, mar utkozben nektek is leesett a letezesuk :-)

Norvegiaban elo magyarok elerhetosege:

hunnor@yahoogroups.com

Kozos hirlevel, eleg sok emberrel a listan.
Ha barmi kerdesetek van az uttal, helyekkel, szallassal, arakkal, etkezesi lehetosegekkel kapcsolatban, akkor irjatok egy levelet erre a levelezolistara.

Vagy keressetek meg engem privatban (kint elek Norvegiaban).

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2009.08.03. 11:27:05

@nyaf-nyaf: Szia!

Köszönöm a felajánlást és élni is fogok vele!

Ami az utazást és a szállást illeti elvileg már foglaltunk mindenhol faházat, de még elég hiányos az információnk például az étkezési lehetőségekre.

Örömmel venném és szívesen bővítném az információkat bennfentes infokkal is.

Ha időd engedi és van kedved, írhatnál az étkezésről: bevásárlás, boltok nyitva tartása, árak (például pár alapvető élelmiszer jellmző ára), éttermek, árkülönbség vidék és város között, és ami még eszedbe jut.
Szívesen kirakom a bejegyzésedet!

Üdv,
Balage

nyaf-nyaf 2009.08.03. 13:58:15

@Balage1551:

Hehe :-) Most hirtelen eleg sokminden jutott eszembe.

A benzinarak kb 12-13kr, a diesel 11-12 korul mozog.
www.naf.no/Documents/Bilferie/Bensinpriser%20i%20Europa150709.pdf
Egy kicsivel reszletesebb lista.

Etel-ital: ha koltseghatekonyan akartok utazni, akkor lehetoleg konzerveket vegyetek, altalaban rezsi van a kempingekben, ha nem akkor lehet kerni es kisegitenek. A kempingekben foleg norvegok lesznek. Nagyon kedves nepseg szerintem :-). Angolul kb mindenki tud, aki fiatalabb 70-nel.
Erdemes REMA1000 nevu boltban, vagy KIWI-ben vasarolni. Altalaban sok az akcios termek. Ha nincs ilyen a kozelben, akkor EUROPRIS, EUROSPAR. Ezek a legolcsobbak.
Van ezenkivul meg tobb bolthalozat is. Pl: MENY - itt erdemes keresni a FIRST PRICE termekeket, amik a tobbi aruhoz kepest kifejezetten olcsoak. Van First Price kenyer (7kr), felvagott, bagett, gyumolcs stb...

Viszonyitas keppen 1kg (inkabb 700-800 grammos) kenyer 12-30kr korul mozog, attol fuggoen, hogy milyen tipusu.

1 kg alma 13-20 kr korul van, a korte hasonlo aron.
Zoldsegek norveg arakhoz kepest olcsoak.
Szoval szerintem erdemes minden frisset helyben beszerezni.
A husok kozul a FirstPrice valtozatok olcsoak. Daralt hus altalaban jo valasztas, 40-60kr/kg.
Tejtermekek: 1 kg sajt 89 kr korul mozog. 1 liter tej: 12-15kr asszem.

Szoval szerintem ha minden elelmiszerre a magyar ar duplajat-triplajat (inkabb triplajat)szamoljatok, akkor megkapjatok a norveg arakat.

Viz, folyadek: sort lehet kapni a boltokban. 0.33-as uveges es dobozos kiszerelesben. 05-os nagyon ritka, inkabb csak dobozoskent van. Arak kb 15-30kr kozott ingadoznak. Tomenyet csak kulon boltban lehet venni (Vinmonopolet), de a borsos ar miatt nem erdemes.
Viz: altalban mindehol lehet tiszta csapvizet inni. Ahol nem, ott erre felhivjak a figyelmet. Vagy erdemes megkerdezni a biztonsag kedveert. Elofordulhat, hogy a viz kicsit barnas es vasizu, de teljesen fogyaszthato.

Vadkemping: lehet, sot, nyugodtan. De tilos ott, ahol tabla tiltja, autopihenohelyeken az autopalyak menten, es 150m-en belul barmilyen lakohaz kornyezeteben.
Ha satoroztok, akkor erdemes melegen feloltozni, jo halozsakot beszerezni (Ajalnom a norveg marka AJUNGILAK-ot, melyet a magyarorszagi Tengerszem es hasonlo turaboltokban lehet megvenni. Bar az is megoldas, hogy itt veszitek meg oket, a magyar ar toredekeert :-) )
. Augusztus mar nem a legmelegebb, hegyekben foleg nem. Nyugat-Norvegiaban eso fog esni rendesen, ha esik. Es biztos, hogy fog esni :-).

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2009.08.03. 14:39:50

@nyaf-nyaf: Köszönöm. Pont ilyenekre gondoltam. Este csinálok belőle blog bejegyzést. Ami talán még érdekes lehet:

tészták,
tojás,
halak,
felvágottak

És még pár kérdés vásárláshoz: mennyire elfogadott a bankkártya a kisebb boltokban és a nagyobb áruházakban?
Mennyire nehéz automatát találni? (Főleg a nagyvárosokon, mint Bergen, Oslo, kívül.)

Köszönöm!

Balage

UI: Esőre készülünk, remélem azért lesz szép napunk is. Az ha esik, nem zavar, csak ne essen folyamatosan!

k.ibolya 2009.08.03. 17:30:00

Szervusztok,
még nincs egy hete, hogy hazajöttünk Norvégiából (fertod-nordkapp.blogspot.com), ugyan nem a ti útvonalatokon jártunk, de egy ötlet: Alesund közelében szerezzétek be a Kristiansund & Nordmore - Atlantikstraße prospektust, és próbáljatok beépíteni belőle valamit az útvonalatokba. A képek alapján, megéri!
Üdv és jó utat!
ja: Alesundban 14 éve jártunk, valami város feletti szikláról (Madárszikla?)érdemes fényképezni.
Ibolya

nyaf-nyaf 2009.08.03. 23:41:37

@Balage1551:
Tesztak: foleg olasz tesztafelek kaphatoak. Van nagyon draga es eleg olcso valtozat.
Tojas: van tobbfele. Legolcsobb, tenyeszfarmrol szarmazo, szabadon elo tyukoktol, csak zoldet evo tyukoktol (økologisk), kicsit, nagy kozepes stb... :-) A bolti tojasok itt csak feher szinuek, es a magyarhoz kepest eleg vekony a helyuk :-))
Hal: a konzervtol kezdve az elkeszitettig mindenfele formban megtalalhatoak a boltok kulon halreszlegeben. Amit erdemes kiprobalni szerintem, ha az ember Norvegiaban jar: halpogacsa (fiskekake), halpuding (fiskepudding), halgomboc (fiskeboller). :-)).
Felvagottak: azonos a felhozatal, mint otthon. A szalamik egesz jok. Kolbaszfelek is vannak. Apammal egyszer megkostoltattam egy kis javorszarvaskolbaszt. Neki szaraz, szornyen izetlen vacaknak tunt. Hiaba, az igazi jo paprikas csabait-gyulait nem gyozi le semmi :-))
A videket jarva elofordul, hogy lapp-kolbaszarusokba futhattok egy-egy kisvaros piacteren. Egesz jo dolgokat lehet ott megkostolni es vasarolni is. Kulinaris elvezetnek egesz jo :-)

nyaf-nyaf 2009.08.03. 23:57:40

@nyaf-nyaf:

Bankkartya: szinte mindenhol lehet kartyaval ifzetni. Az a furcsa inkabb, ha valahol nem lehet :-). Mastercardot, Maestrot inkabb elfelejteni, itt ugyanis a VISA-t reszesitik elonyben. A legtobb bevasarlobolt-lanc ugyanis csak VISA-t, vagy AMEX-et fogad el.
Magyar forintot kihozni nem erdemes, ugyanis azt csakis a nagyvarosokban valtjak be: Oslo, Bergen, Trondheim. Oslo eseteben biztos, Bergenrol, Trondheimrol nem biztos, hogy ez igy van. Eurot pedig a repterrel rendelkezo varosok terminaljaiban, illetve nagyobb kisvarosokban.

Penzkivetel: kicsit nehezkes, mert a norveg bankkartyaval rendelkezo emberek a bankterminallal rendelkezo helyeken vehetnek ki penzt. Ezert ertelemszeruen nincs nagy szukseg bankautomatakra. Marmint a norvegoknak. Rajtunk, kulfoldieken ez kicsit sem segit, mert csak norveg kartyaval lehet igy vaganykodni.
Persze a nagyobb kisvarosokban, varosokban van bankautomata, altalaban ott, ahol a helyi bank talalhato. Norveg neve: MINIBANK :-))

Szoval erdemes a repteren penzt valtani, amikor megerkeztek. Vagy kartyat hasznalni, ha megfelelo. A kartyahasznalatnak a hatulutoje ugye az, hogy a magyar bankok NOK-EUR majd EUR-HUF atvaltast hasznalnak. Tehat piszok jol keresnek rajtunk. Igy erdemes bankautomataban kivenni egyszerre egy nagyobb osszeget es azt felelni szepen lassan.

Benzin: meg egy dolog a tankolassal kapcsolatban. Sok helyen nem fogtok talani szemelyzetet a kutaknal. Valahol egyaltalan nincs, valahol csak neha van szemelyzet. Ilyen esetben csakis bankkartyaval lehet fizetni (onkiszolgalo benzinkutak), de ott elfogadnak VISA, MC, stb.. kartyakat is. A hasznalati utasitas a kuton van kepekkel feltuntetve.

Etterem: messze-messze-messszire elkerulendo helyek minden fapados turista szamara Norvegiaban. Igazi penzszopo helyek :-) Egy foetel 100kr-nal kezdodik, kb. Persze, ha felretesztek valamennyit erre is, akkor Bergenben erdemes valamifajta nektek tetszo hallevest enni :-)


Meg egy-ket tanacs: visitoslo.no , visitbergen.no es tarsaikra is erdemes rakeresni a neten. Van angol nyelvu valtozatuk is, es a helyi viszonyokrol, lehetosegekrol nagyon jo tajekoztatast lehet nyerni.


Udv, nyaf-nyaf :-))

White Falcon 2010.03.09. 02:06:36

Sziasztok!

Peter vagyok, egy par eve mar Skociaban elek. Ugy nez ki, hogy nyaron egy skot ceggel megyek Norvegiaba dolgozni - novendek halakat vakcinazni. Ha holnap kapok szabadsagot a mostani munkahelyemen, akkor szombaton repulok Glasgow - bol Osloba a ket hetes treningre, majd nyaron vissza 7 honapra.
Neztem az elelmiszer arakat, de ebbe meg bele kell tanuljak, ugyanis a skot cegtol a heti ellatasra a penzt angol fontban szamolva kapjuk, ugyhogy az itteni arakat kell osszehasonlitsam az ottani arakkal. Lassan meglesz, ha jol tudom £1 = 9 KR

Aldas s Bekesseg!
süti beállítások módosítása